Mitsubishi G4M1 Betty /Hasegawa/ 1:72/plastikas

#

Mitsubishi G4M1 Betty /Hasegawa/ 1:72/plastikas

Standartinė auktis » 2010 Spa 02 (Šeš) 23:36

Dar vienas šiom dienom pabaigtas modelis, iš seniai pradėtų, be klijavimo istorijos…

Lėktuvas:
Pristatinėti, manau labai nereikia. Bene pagrindimis ir bene labiausiai žinomas 2PK Japonų bombonešis/torpednešis. Naudotas ir kaip transportinis, nešdavo ir kamikadzių „Okha“.
Daugiau info galima skaityti kad ir čia: http://en.wikipedia.org/wiki/Mitsubishi_G4M

Baltasis „Betty“ žymus tuo, kad du taip nudažyti lėktuvai, pažymėti žaliais kryžiais, atgabeno Japonijos delegaciją tartis dėl Japonijos kapituliacijos sąlygų.

Modelis:
Sena, labai sena ir primityvi Hasegawa. Ankstyvojo Betty varianto G4M1 padoresnio mano žiniomis nėra išleista šiame mąstelyje (jeigu iš vis yra). Šitas senas plastikas (iš viso tik apie 60 detalių tokiam lėktuvui !!!) vis dar yra kartas nuo karto perpakuojamas tos pačios Hasegawa kaip naujiena, įdedant naujas dekoles su naujais dažymais. Plastiko apžvalgų internete ne viena ir ne dvi.
Bendrai kalbant apie G4M modelius, pats geriausias ir rekomenduotinas tiems, kas nori kolekcijoje turėti vieną gerą ir nesvarbu kokią Betty – nelabai daug brangesnis už šį, bet labai smarkiai geresnis yra naujos kartos Hasegawos vėlyvasis Betty variantas G4M2, iš išorės besiskiriantis varikliais, šaulio bokšteliais, bei ginkluote.
Aš, turėdamas savo „archyve“ šį mano prieš keletą metų pradėtą modelį ir du geruosius G4M2, svarsčiau galimybę užsiimti „kryžminimu“, panaudojant iš senojo tik kai kurias dalis, bet, prisipažinsiu, išsigandau gręsiančio darbo – kaitalioti šaulių bokštelių vietas ir pan. pasirodė per daug. Todėl nutariau neužsiiminėti visokiais ten ******izmais ir klijuoti „iš dėžutės“.
Žinoma, kabinos vidus – žiauriai tuščias (kėdės, šturvalai ir prietaisų lenta) ir nelabai teisingas, ratų nišos – tuštuma, kulkosvaidžiai ir patrankėlės (maniškiame modelyje nepanaudoti) panašūs į nežinia ką. Papildomai padaryti tik diržai sėdynių iš maskavimo juostelės, vietoj gręžiojimo – nauji išmetimo vamzdžiai susukti iš folgos, ir kelios naujos antenos. Paviršius – „pliusinės“ kniedės ir kur nekur „pliusinė“ siūlė. Tiesa, dar skyręs porą vakarų perbraižiau modelio siūlęs į „minusą“, truputį, bet ne iki galo, nušveisdamas „pliusines“ kniedes. Modelis turi ir šiokių tokių pliusų – surinkimo ir detalių išdalinimo principas leidžia tikėtis tvirto modelio (net ir važiuoklė atrodo tvirta), kas svarbu – modelis gana didelis (sparnų ilgis ~ 35 cm) ir todėl sunkokas.
Rinkosi modelis gana gerai – kaip ne kaip, kad ir sena, bet Hasegawa – keletas bjauresnių vietų, kaip variklių gondolos ant sparnų ar ne visai geras stikliukų pritapimas buvo daug maž sutvarkyta. Stiklai buvo iš rinkinio panaudoti tik pagrindiniai, vietoj prastokų susikraipiusių mažų stikliukų – pabaigiant modelį į angas buvo įlietas Clearfix‘as.
Dažymas buvo įdomiausi šio projekto dalis. Nutariau pirma nudažyti standartiniu žalia+pilka dažymu, ir tik tada dažyti truputį permatomą baltos spalvos sluoksnį. (Balta ant tikro lėktuvo buvo dažoma paskubomis, kas matosi net ir nuotraukose). Taip ir buvo padaryta, įskaitant geltonas sparnų briaunas ir ne visai teisingus raudonus „blynus“, nupurkštus per trafaretą (dekolių nutariau nenaudoti, nes dažant ant viršaus matytųsi visokie laukeliai ir pan.). Po to – balta.

Paveikslėlis
Paveikslėlis

Rezultatu likau patenkintas, taigi sugalvojau ir žalius kryžius dažyti su trafaretu vietoj dekolių. Ir čia rezultatas gavosi patenkinamas.

Paveikslėlis
Paveikslėlis

Toliau – „futurinimas“ ir nuplovimas per siūles. Čia mano akiai gavosi kontrastas per didelis, siūlės išryškintos lyg ir per daug, nors buvo imta ne juoda, o pilka spalva. Kitą kartą imsiu prie baltos labai šviesią pilką. Vėl „futurinimas“ su apie 10 proc. Tamiya Flat Base, smulkių detalių suklijavimas, antenų ištempimas, stikliukų nulupinėjimas ir trūkstamų įliejimas. Ir viskas.
Rezultatas mane tenkina (vaizdą kiek gadina siūlės). Ypač gerai atrodo prie neryškaus apšvietimo vietomis prasimušanti po apačia esanti kamufliažo spalva. Visai neblogai atrodo ir labai lengvi aprūkimai nuo išmetimo vamzdžių – čia užpurkškiau „suodžius“ per visą sparną ir išsigandęs kontrasto (juoda+balta) puoliau valyti. Ir liko tik neaiškios spalvos lengvas pėdsakas. Ir teisingai – lėktuvas, nudažytas baltai atliko faktiškai tik vieną reisą, taigi ir aprūkti labai negalėjo...

Paveikslėlis
Paveikslėlis
Paveikslėlis
Paveikslėlis
Paveikslėlis
Paveikslėlis
Paveikslėlis
Paveikslėlis
Paveikslėlis
Paveikslėlis
Paveikslėlis
Paveikslėlis
Paveikslėlis
Paveikslėlis
Paveikslėlis
Paveikslėlis
Paveikslėlis
Vartotojo avataras
auktis
Modeliuok.LT klubo narys

Re: Mitsubishi G4M1 Betty /Hasegawa/ 1:72/plastikas

Standartinė auktis » 2010 Spa 03 (Sek) 21:59

Įmetu dar kelias foto, kur specialiai fotografuota prie silpno apšvietimo - čia gal labiau matosi nevienalytė balta spalva. Nors... gal man labiau "matosi", nes aš "žinau" :? :crazy: :think:

Paveikslėlis
Paveikslėlis
Vartotojo avataras
auktis
Modeliuok.LT klubo narys

Re: Mitsubishi G4M1 Betty /Hasegawa/ 1:72/plastikas

Standartinė Laurynas » 2010 Spa 04 (Pir) 18:31

Dar vienas gražus darbas, gerai tau užsigulėjusius egzempliorius sekas užbaiginėt :)

Man kai kuriose nuotraukose šitas modelis atrodo tarsi būtų padarytas iš popieriaus, gal kontrastas tarp bendros baltos spalvos ir nuplovimo linijų sustiprina tokią iliuziją.
Laurynas
Modeliuok.LT klubo narys

Grįžti į Karinė aviacija nuo 1926 iki 1946 m. / Military aviation 1925 – 1946 / Bоенная авиация с 1925 по 1946 год

Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 1 svečias